WMO

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten voeren de Wmo uit en iedere gemeente legt andere accenten. Voor meer info kijkt u op de site van de Rijksoverheid.

Natura of Persoons Gebonden Budget (PGB)

Ondersteuning kan op twee manieren worden verstrekt: via Natura of middels een persoonsgebonden budget (PGB).

Bij de Natura-optie verstrekt de gemeente hulpmiddelen, zoals scootmobielen of driewielfietsen. De gemeente kiest het meest voordelige en geschikte hulpmiddel, en de gebruiker betaalt alleen een eigen bijdrage, terwijl onderhoud en verzekering zijn inbegrepen. De keuze van het type en merk is echter beperkt.

Met een PGB ontvangt de gebruiker een budget waarmee hij of zij zelf een scootmobiel of driewielfiets kan kopen. Het vergoedingsbedrag is afhankelijk van de persoonlijke situatie en behoeften. Hoewel dit meer flexibiliteit biedt in de keuze van het voertuig, kunnen de kosten hoger zijn omdat de gebruiker verantwoordelijk is voor onderhoud en verzekering.

Het is raadzaam om tijdig contact op te nemen met de gemeente voor het aanvragen van Wmo-ondersteuning, omdat de wachttijden soms oplopen tot 6 tot 8 weken. Bovendien geldt er een eigen bijdrage van maximaal € 21,- per vier weken. Het is ook mogelijk om zelf een scootmobiel of driewielfiets aan te schaffen als men geen recht heeft op Wmo-ondersteuning.

PGB bij Scoot2be

Scoot2be geeft advies over het aanvragen van een PGB, inclusief begeleiding bij het maken van de juiste keuzes en het kopen van een voertuig. Na goedkeuring van de aanvraag bij de gemeente, kan Scoot2be samen met de gebruiker een koopovereenkomst opstellen en het voertuig bestellen. Bij de levering wordt het voertuig nogmaals geïntroduceerd en afgesteld. De betaling dient te worden gedaan bij aflevering, waarna de factuur kan worden ingediend bij de gemeente voor vergoeding.

Wilt u meer weten over deze mogelijkheden, dan informeren wij u graag verder tijdens een persoonlijke afspraak.